Pezinok - Židovský cintorín
obec Pezinok, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
V Pezinku existovala židovská komunita niekoľko storočí a v meste sa narodilo niekoľko významných osobností európskeho významu. Život a sľubný rozvoj komunity bol zdecimovaný druhou svetovou vojnou. Z niekoľkých stoviek ľudí sa z koncentračných táborov vrátilo len zopár. Aj tí sa v neskorších rokoch odsťahovali do cudziny, najmä do Izraela. Niektorí spolu so svojimi rodinami navštevujú Pezinok, pretože tu majú pochovaných svojich predkov, a to dokonca na dvoch cintorínoch. Ten jeden, „nový“, na začiatku Slnečnej ulice vznikol v polovici 19. storočia a pochovávalo sa na ňom až do konca druhej svetovej vojny. [1] Mal rozmery 60 x 60 metrov a čiastočne bol ohradený múrom. Dodnes sa z neho zachovala len malá časť pomníkov a náhrobných kameňov, ktoré boli pôvodne zo sivého alebo bieleho mramoru. Nápisy na nich sú v nemeckom a hebrejskom jazyku. Najstarší zachovaný náhrobok je datovaný rokom 1856. [2]

Ten starší, zo 17. a 18. storočia, bol tiež na Slnečnej ulici, zhruba v jej strede. Tvorili ho štyri pozemky, ktoré sú dnes súčasťou rodinných domov. Pre židovskú komunitu i náboženstvo je cintorín, ako posledné miesto odpočinku predkov, tým najposvätnejším miestom. [3]

Slnečná ulica 8