Plavecké Podhradie
Pálffyovský kaštieľ
obec Plavecké Podhradie, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ zo 17. storočia, typu slovenských renesančných kaštieľov so štvorcovým pôdorysom okolo ústredného dvora a so štyrmi nárožnými oktogonálnymi vežami. Vstupný portál je kamenný a rustikovaný. [1] Objekt bol v 18. storočí zbarokizovaný. Stavebné úpravy v 19. a 20. storočí ho prispôsobili novým účelom využitia. Napriek tomu si charakter reprezentačného feudálneho sídla zachováva dodnes. Súčasťou kaštieľa bol veľký park s charakteristickou gaštanovou alejou. Časť aleje sa zachovala. [2]

Kaštieľ dal postaviť gróf Mikuláš Pálffy, významný politik, palatín a miestodržiteľ Uhorskej koruny na Bratislavskom hrade. [3]

Stav historického sídla je dobrý.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie - vstupná brána a slnečné hodiny foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie - vstupná brána a slnečné hodiny foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014Kaštieľ Plavecké Podhradie foto © Hana Farkašová 10/2014