Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory
obec Plavecké Podhradie, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavili v roku 1845 zo zrúcanín gotického sakrálneho objektu. Vznikla jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria a vežou na západnej strane. Exteriér je nečlenený, hladký. Na veži, ktorá zostala zo staršieho kostola, sú štrbinové okienka. Jej posledné poschodie bolo v roku 1845 nadstavené. [1]

Hlavný oltár je barokový z roku 1702, uprostred stĺpovej architektúry sa nachádza obraz sv. Barbory. Kazateľnica je baroková, na parapete má reliéfy štyroch evanjelistov. [2]

Fotogaléria
Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory foto © Ľuboš Repta 9/2014Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory foto © Ľuboš Repta 9/2014Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory foto © Ľuboš Repta 9/2014Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory foto © Ľuboš Repta 9/2014Plavecké Podhradie - Kostol sv. Barbory foto © Ľuboš Repta 9/2014