Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla
obec Plavecký Peter, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kostol postavený v roku 1600 na mieste staršieho sakrálneho objektu. V roku 1712 bol obnovený v baroku. Jednoloďový kostol s rovným uzáverom presbytéria je zaklenutý valenou klenbou s lunetami a hrebienkami. Exteriér je hladký, nečlenený, na osi západnej strany stojí predstavaná veža, zakončená ihlanovou murovanou strechou. [1] Fasády členia polkruhovo zakončené okná a miestami lizénové rámy. Kostol je ohradený múrom.

Vnútorné zariadenie je novogotické. Obraz sv. Petra a Pavla apoštolov na hlavnom oltári a obraz sv. Martina biskupa na bočnom oltári sú z pôvodného barokového vybavenia kostola. Drevené vyrezávané lavice sú barokové z 18. storočia. [2]

Fotogaléria
Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017Plavecký Peter - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jana Lacková 6/2017