Plavnica - Kostol Obetovania Pána
Plavonica
obec Plavnica, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol postavený okolo roku 1325. [1] Bol určený spoločne pre Starú aj Novú Plavnicu. [2] Po požiari v roku 1662 bol opravený. Zbarokizovali ho v prvej polovici 18. storočia. Po ďalšom požiari v roku 1817 bol znovu obnovený. Veriaci ho renovovali v roku 1885 a čiastočnú opravu uskutočnili v prvej polovici 20. storočia. [3]

Ide o jednoloďový kostol s rovným uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Fasády sú hladké, členené iba polkruhovo zakončenými oknami. Veža je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu.

Z gotickej stavby sa zachovali obvodové múry, v presbytériu na východnej strane gotické okno s kamennou kružbou a v kútoch zvyšky pôvodných skrátených prípor ranogotickej klenby s konzolovými podložkami. Mohutná veža s dvojstupňovými diagonálnymi opornými piliermi na nárožiach je v jadre gotická, v renesancii upravená a po požiari v roku 1817 klasicisticky dostavaná. [4]

Vnútorné zariadenie sa nezachovalo a je novodobé. [5]

Plavnická matrika sa začína datovať rokom 1683. Prvým známym farárom bol Riczman Václav. [6]

Rekonštrukcia.

Plavnica – Kostol Obetovania Pána (č. ÚZPF 10102/1) – architektonicko-historický výskum čiastkový - rok 2022. Autori: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., Mgr. art. Tomáš Haviar. [7]