Pleš - Kostol sv. Petra a Pavla
Piliš
obec Pleš, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1829 – 1830. Renovovali ho v roku 1910. Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Nad vstupom je murovaná poschodová organová empora s jednoduchým murovaným parapetom, na pilieroch. Priestor pod chórom je tiež zaklenutý pruskými klenbami. Fasády majú lizénové rámovanie. Veža je zastrešená sploštenou cibuľou. [1]

Hlavný oltár z polovice 19. storočia má závesný obraz sv. Petra a Pavla. Kazateľnica je luisézna z polovice 19. storočia. Súsošie Piety je ľudová polychrómovaná drevorezba z polovice 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza barokový kalich z roku 1778 s akantovým ornamentom a klasicistickú monštranciu zo začiatku 19. storočia, s festónmi a meandrami, striebornú pozlátenú. [2]