Plešivec - Evanjelická zvonica
obec Plešivec, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Vysoká a štíhla tehlová veža na pôdoryse štvorca postavená v rokoch 1936 – 1937 v Mlynskej záhrade. Fasády sú neomietnuté. Zvonica má kamenný sokel a je ukončená nízkou zvonovitou strechou.
Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Stojí neďaleko rímskokatolíckeho kostola a tesne vedľa hypermarketu. Na Slovensku je už národnou tradíciou, že pamiatky i historické parky ustupujú a zanikajú pre výstavbu novodobých škatúľ, obchodných domov a ciest. Evanjelická zvonica v Plešivci mala veľké šťastie, že sa zachovala. Pohľad na zvonicu stojacu za zadnou stenou hypermarketu je smutný, ale opäť tradičný slovenský.
Fotogaléria
Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017Plešivec - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2017