Poloma (Jasenovce) - Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho
obec Jasenovce, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1908 – 1913 (1914?) v duchu romantických gotizujúcich stavieb z konca 19. storočia. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a na západnej strane s predstavanou vežou, ktorá je zakončená ihlancom. [1]

Kostol je zasvätený Božskému Srdcu a Panne Márií Czestochowskej, ktorej obraz sa nachádza na hlavnom oltári a je jediný svojho druhu na Slovensku. Oltár je dielom insitných rezbárov z Polomy - Martina Brzanu a Jakuba Jaworského. Stavbu realizoval murársky majster Ján Sobański. [2]

Na kostole je umiestnená pamätná doska, ktorá je venovaná kňazovi Jánovi Nemcovi, umučenému počas druhej svetovej vojny partizánmi zo skupiny Čapajev. [3]

Kostol prešiel rozsiahlou rekonštrukciou v rokoch 2008 - 2010. [4]