Poltár - Mestské múzeum
obec Poltár, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História
Mestské múzeum v Poltári bolo založené v roku 1998 a sídli v pôvodnom dome zemepána Gabriela Géczyho z roku 1778. Táto budova je podľa dochovaných materiálov najstarším domom z pevného materiálu. Prevádzka mestského múzea bola v minulosti zastavená a muzeálne exponáty zapadli prachom. [1]

V súčasnosti je mestské múzeum v Poltári pre verejnosť znovu otvorené. V pamätnej izbe ľudových tradícií si návštevníci môžu pozrieť archeologické nálezy, listinné dokumenty, dobové fotografie a pod. Dom tradícií v Poltári poskytuje obraz o histórií, kultúre a spôsobe života, pomáha nadobúdať, odborne evidovať a ochraňovať predmety muzeálnej hodnoty, ale aj upozorňuje na zaujímavosti a atrakcie v meste a okolí. [2]

Múzeum nepracuje ako stála prevádzka a návštevy je potrebné vopred nahlásiť. [3]

Poltár - kúria