Poša - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky (Kaplnka sv. Jozefa)
obec Poša, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol z 80. rokov 18. storočia. Niekde sa uvádza aj rok 1721(?). Postavili ho v barokovo-klasicistickom slohu podľa úradných projektov staviteľskej kancelárie z tereziánskych čias. Obnovený bol v roku 1860. Opravili ho začiatkom 20. storočia. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým presbytériom a predstavanou vežou. Interiér je krytý pruskými klenbami. Fasáda je členení lizénami a podstrešnou rímsou, ako aj polkruhovo zakončenými oknami, ktoré majú štukové orámovanie. Nízka masívna, lizénovým rámom členená veža má v hornej časti neúplný letopočet so znakom IHS. Plechová strecha pochádza zo začiatku 20. storočia, nad presbytériom je malá cibuľka, na veži dvojstupňová baňa. [1]

Vnútorné zariadenie je zo 60. rokov 19. storočia a zo začiatku 20. storočia. [2]

Chrám bol pôvodne zasvätený Narodeniu Presvätej Bohorodičky. V roku 2000 bol premenovaný na Kaplnku sv. Jozefa. [3]

Stav kostola nie je dobrý.