Považská Bystrica - Kaplnka sv. Heleny
obec Považská Bystrica, okres Považská Bystrica, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1728. Jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria, za ktorým stojí predstavaná veža. Priestory sú zaklenuté krížovými klenbami. Baroková fasáda s polkruhovo zakončenými oknami a výklenkami pre plastiky je členená lizénovým rámom. [1] Veža je zastrešená zvonovitou prilbou.

Oltáre sv. Heleny a sv. Petra apoštola sú rokokové s rokokovými svietnikmi z polovice 18. storočia. Kazateľnica a organ sú tiež rokokové z polovice 18. storočia. Voľné sochy sv. Jozefa a sv. Jána Nepomuckého pochádzajú z druhej polovice 18. storočia. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav kaplnky je zlý. V noci dňa 21. augusta 2018 podľahol sakrálny objekt plameňom. Kaplnku pohltil obrovský požiar, ktorý zničil celú strechu a zdalo sa, že aj interiér.

Na mieste zasahovalo takmer 20 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Požiar vypukol po polnoci a rozšíril sa na strechu kaplnky. Pri udalosti zasahovali profesionáli z Považskej Bystrice, Púchova, Trenčína, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a dobrovoľní hasiči z obcí Papradno a Považská Teplá, ktorí sa snažili dostať plamene pod kontrolu. [3]

Požiar strechu kaplnky úplne zničil. Podľa hasičského prezídia však interiér zostal takmer neporušený. Hasiči išli na miesto pred jednou hodinou v noci a požiar mali pod kontrolou pred treťou ráno. Celkom ho zlikvidovali o pol siedmej ráno. Škoda spôsobená požiarom bola odhadnutá na 150-tisíc eur. [4]