Považské Podhradie (Považská Bystrica) - renesančný kaštieľ
obec Považská Bystrica, okres Považská Bystrica, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z roku 1631. V 18. storočí bol prestavaný a doplnený záhradným terasovitým schodišťom do parku. Je to dvojpodlažná bloková budova s dvoma nárožnými vežami. Na prízemí je vstupná sieň, zaklenutá valenou klenbou, z nej sú renesančnými portálmi prístupné jednotlivé miestnosti a nárožné veže. [1] V reprezentačných sieňach sa kedysi nachádzali maľby. [2] Kaštieľ má hladkú fasádu s renesančnými šambránami okien a nad renesančným vstupným portálom je erb s letopočtom 1631. V ohradnom múre kaštieľa je kamenné nadpražie neskorogoticko-ranorenesančného portála z konca 15. storočia, preneseného z hradu. [3]

Kaštieľ dal postaviť Šimon Balassa s manželkou Magdalénou. Do nového objektu sa presťahovali z hradu. [4]

Kaštieľ opravili a zmodernizovali v roku 1914. V rokoch 1944 – 1945 bol ťažko poškodený, pričom zanikli jeho hospodárske budovy. V rokoch 1955 – 1956 prestavali poschodie a upravili fasádu. [5]

Projektová dokumentácia opravy strechy: Mestský projektový ústav Považská Bystrica, 1972. Umelecko-historický výskum: Ing. arch. Z. Gardavský, SURPMO Olomouc. [6]

Považská Bystrica-Považské Podhradie – kaštieľ (č. ÚZPF 761/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2007. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [7]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ nedávno prešiel veľkorysou rekonštrukciou.
Stojí na svahu pod Považským (Bystrickým) hradom.