Považské Podhradie (Považská Bystrica) - rokokový kaštieľ
Kaštieľ Szapáryovcov
obec Považská Bystrica, okres Považská Bystrica, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Rokokový kaštieľ, ktorý začali stavať okolo roku 1750 a dokončili ho v roku 1775. Kaplnka v kaštieli bola postavená v rokoch 1763 – 1764. Kaštieľ je dvojpodlažná štvrokrídlová budova dvojtraktovej dispozície a má arkádový dvor s prerušeným zadným traktom. [1] Objekt má pôdorys v tvare nepravidelného písmena U. [2] V strede hlavného priečelia obráteného smerom k rieke je trojosový akcentovaný rizalit so schodišťom v dvorovej časti. Arkády dvora sú segmentové, na poschodí so štíhlymi stĺpikmi. Miestnosti sú zaklenuté krížovými a pruskými klenbami, ktoré sú zoradené na spôsob enfilád. Kaplnka je umiestnená v nároží prízemia a má zachované pôvodné členenie stien. Fasáda na rizalite je členená pilastrami a zakončená volútovým štítom. V oknách na prízemí sú rokokové mreže. Objekt má manzardovú strechu s plechovou vežičkou. V pivnici kaštieľa boli tri erby a kamenná doska z roku 1777. Ku kaštieľu prilieha komplex hospodárskych budov a sýpky zo začiatku 18. storočia. [3]

Z pôvodného zariadenia kaplnky sa dva obrazy – Narodenie a Svätá rodina od I. J. Mildorfera dostali do Slovenského národného múzea v Martine. V múzeu skončili aj rokokové vyrezávané rámy portrétov a rokokový konzolový stôl. [4]

Rekonštrukcia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Kaplnku opravili po roku 1960. [5]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Dlho je opustené. Vyžaduje si rekonštrukciu. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.
Stojí neďaleko renesančného kaštieľa, pri ceste vedúcej paralelne s Váhom, na okraji parku.
Fotogaléria
Považské Podhradie - rokokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec Považské Podhradie - rokokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec Považské Podhradie - rokokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec Považské Podhradie - rokokový kaštieľ foto © Imrich Kluka 12/2011Považské Podhradie - rokokový kaštieľ zp © Viliam Mazanec, archív (dobová pohľadnica)
[5] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky ... s. 162.