Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Prečín, okres Považská Bystrica, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený pravdepodobne na konci 14. storočia, s renesančnou úpravou z konca 16. a začiatku 17. storočia. Barokovo ho obnovili a opravovali v roku 1737, 1752, 1774, 1784 a 1798. Začiatkom 19. storočia bol rozšírený prístavbou klasicistickej predsiene. Opravený bol okolo roku 1913 a po roku 1945. Ide o jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté valenou klenbou so štukovými lunetami. Zbarokizovaná fasáda je hladká s ponechaním pôvodných oporných pilierov. Sakrálny objekt bol kedysi obohnaný múrom, cez ktorý viedla bránka. [1]

Vnútorné zariadenie je zo začiatku 20. storočia. [2]

Fotogaléria
Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie (v pozadí Kaplnka sv. Anny) foto © Ľuboš Repta 8/2017Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2017Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2017Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2017Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2017Prečín - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 8/2017