Prešov - Szirmayov palác
obec Prešov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Objekt vznikol ako barokové šľachtické sídlo s dvoma krídlami v tvare vidieckej zemianskej kúrie a s veľkou záhradou v prvej polovici 18. storočia. Jeho majiteľom bol gróf Štefan Szirmay. V druhej polovici 18. storočia ho dal nový majiteľ barón Ján Spléni prestavať na reprezentačný jednopodlažný barokový palác so záhradným priečelím, kovanými mrežami na oknách, ktoré boli orientované do ulice a s manzardovou strechou. Okolo paláca sa nachádzal rozsiahly park. V 20. storočí necitlivo pristavali do dvora ešte jedno krídlo. Objekt slúžil viacerým účelom. V čase socializmu sa využíval ako Dom pionierov a mládeže. Od roku 1990 budovu používala Pravoslávna bohoslovecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a od roku 1997 Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity. [1]
Stav historickej budovy je dobrý.
Stojí na Masarykovej ulici, pred vstupom do centra mesta.
Fotogaléria
Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012Prešov - Szirmayov palác foto © Viliam Mazanec 3/2012
[1] ŠVORC, Peter et al.: Sprievodca po historickom Prešove. Prešov: UNIVERSUM, 2006. s. 94.