Prusy - Kostol sv. Cyrila a Metoda
obec Prusy, okres Bánovce nad Bebravou, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Prvá zmienka o kostole v Prusoch je z roku 1639, kedy mali Prusy ešte samostatnú faru. Kostol bol zasvätený sv. Štefanovi – uhorskému kráľovi. Akými zmenami kostol prešiel nie je zdokumentované. [1]

Dnešný kostol v obci je moderná stavba z roku 1939 inšpirovaná domácou renesančnou a klasicistickou tradíciou. V roku 1939 bol starý kostol zbúraný a s pomocou občanov obce Prusy začala výstavba nového kostola. Hlavným organizátorom tohto krásneho diela bol Juraj Brcko – učiteľ na miestnej škole. Základný kameň nového kostola posvätil prezident slovenského fašistického štátu Dr. Jozef Tiso, vtedajší správca farnosti Bánovce nad Bebravou. Kostol bol v roku 1946 zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. [2]

Ide o jednoloďový kostol s rovným uzáverom presbytéria a s vežou asymetricky pristavanou k bočnej fasáde lode. Priestory majú rovný strop. Fasády sú hladké, loď má polkruhovo ukončené okná. Priečelie je vybavené murovaným štítom. [3] Veža je krytá ihlancom.

Na hlavnom oltári je obraz sv. Cyrila a Metoda od R. Zaťku z roku 1947. [4]

Rekonštrukcia.

K najväčším rekonštrukčným zásahom patrí oprava elektroinštalácie a vybudovanie elektrického kúrenia v roku 1970 a s odstupom času v roku 1998 prestavba elektrického kúrenia na plynové. [5]