Rača (Bratislava) – Zichyho kúria
História a stavebný vývoj
Pôvodne baroková kúria bola postavená niekedy v druhej polovici 18. storočia. Patrila rodine Zichyovcov, ktorých erb je na fasáde nad vstupným portálom. Budova je dvojpodlažná, obdĺžnikového pôdorysu a dvojtraktová. Reprezentuje častý typ dedinskej kúrie priechodného typu. Z barokovej stavby sa zachoval vstupný portál a klenby v interiéri. Pri úpravách v druhej polovici 20. storočia došlo k výraznému zásahu do uličnej fasády a k strate umelecko-remeselných detailov. [1]
Rekonštrukcia.

Bratislava-Rača - kúria, tzv. Zichyho kúria (č. ÚZPF 696/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autori: Mgr. Elena Sabadošová, Mgr. Marian Havlík. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Od roku 1855 až dodnes, keď je v majetku cirkvi, slúži ako škola. [3]
Alstrova ulica 171. Stojí v severovýchodnej časti ulice.
Fotogaléria
Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017Rača (Bratislava) – Zichyho kúria  foto © Jana Lacková 3/2017
Poznámky
[1] SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. Bratislava: Bratislavský samosprávny kraj, 2012. s. 148.
[3] SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. s. 148.