Radoma - Kostol Ružencovej Panny Márie
obec Radoma, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1792 – 1797 Náboženským fondom, pravdepodobne podľa projektu staviteľov Komory. Jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou severnou sakristiou a do západného štítového priečelia vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi dosadajúcimi na nástenné pilastre. Exteriér je zabezpečený novšími opornými piliermi z roku 1874. Západné priečelie je riešené s ohľadom na dominantu veže, ktorej hmotu zdôrazňuje miernym, horizontálnym rustikovaným rizalitom na štítovom poli, zakončeným okrúhlym oknom a konkávne profilovanými krídlami. Voľne vystupujúci hranol veže je nad štítom členený nárožnými pilastrami a terčíkovou podstrešnou rímsou. Veža je zastrešená barokovou baňou s laternou. [1]

Hlavný oltár ambitový z obdobia prechodu rokoka do klasicizmu ukazuje určité rustikalizovanie rezbárskych foriem. Uprostred má oltárny obraz Ružencovej Panny Márie. Bočný oltár sv. Anny z konca 18. storočia má obraz svätice v klasicistickom ráme, ale rezbárske detaily sú ešte rokokové, vrátane postranných polofigúr jezuitských svätých. Kazateľnica je klasicistická s rokajmi a festónmi z čias stavby kostola. Kamenná krstiteľnica, s letopočtom 1681, i jej nádrž stoja na klasicistickej balustrovitej nohe bez pätky. [2]

Stojí v strednej časti obce. Vedľa kostola sa nachádza cintorín.