Radošina - Kaplnka sv. Kríža
obec Radošina, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná kaplnka existujúca už v roku 1636. Zbarokizovali ju v 18. storočí. Je to malá sakrálna stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a rovným uzáverom. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s podkasanými lunetami. Fasády sú hladké, v priečelí s murovaným zalamovaným štítom so železným krížom a dvoma okrúhlymi okienkam. V nárožiach boli ešte v 60. rokoch 20. storočia zvyšky maľovaného sgrafita [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza objekt ako Kaplnku Panny Márie. V jej interiéri spomína votívny obraz Ružencovej Panny Márie z prvej polovice 19. storočia a sochu Ecce homo, ranobarokovú drevorezbu z konca 17. storočia. Súpis píše, že na priečelí v strede štítu sa nachádza zvon z roku 1768. [2]

Stojí pri vstupe do areálu kostola.