Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol
obec Banská Bystrica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol, ktorý postavili v roku 1785 ako tolerančný, bez veže. Vežu pristavali až v rokoch 1862 – 1865, keď bol kostol prestavaný a prefasádovaný. Veža je trojpodlažná a na treťom podlaží prechádza zo štvorcového do oktogonálneho pôdorysu. Jednotlivé podlažia oddeľujú rímsy. Veža je krytá osembokým ihlancom. Fasády sú hladké. [1]

Sieňový priestor s vyvýšeným oltárnym uzáverom. Schody na troch stranách s drevenou protestantskou emporou na oktogonálnych stĺpoch. Priestory majú železobetónový kazetový strop. Oltár je spojený s kazateľnicou, nový, obložený travertínom. V kostole sa nachádzala klasicistická krstiteľnica z roku 1787. [2]

Fotogaléria
Radvaň - Evanjelický kostol foto © Patrik Kunec 3/2008Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016Radvaň (Banská Bystrica) - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 12/2016