Rajec - Mestské múzeum
obec Rajec, okres Žilina, Žilinský kraj
História
Mestské múzeum v Rajci vzniklo v roku 1992 a verejnosti bolo sprístupnené v roku 1993. Nachádza sa v budove zo 17. storočia, v južnej časti námestia, ktorá je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok. Ešte v 19. storočí to bol jednoposchodový, renesančne a barokovo upravený meštiansky dom, ktorý slúžil ako mestský pivovar, neskôr ako mestská krčma. Je situovaný za líniou uličnej čiary, aby sa pred ním získal priestor pre vozy. Fasádu zvýrazňuje kamenná pavlač s arkádami. [1]

V súčasnosti sú v budove umiestnené dve stále expozície – národopisná a prírodovedná expozícia. Na budove sú umiestnené dve pamätné tabule významných rajeckých rodákov, zoológa a prírodovedca Jána Frivaldského a kňaza, pedagóga, publicistu Juraja Slotu Rajeckého. [2]

Expozície
Národopisná expozícia je venovaná histórii a remeselným tradíciám mesta. Prírodovedná expozícia dokumentuje prírodné pomery Rajeckej kotliny. Je rozdelená do troch samostatných celkov tzv. biotopov: prostredie vôd, lesné prostredie a prostredie predhorí a lúk. [3]

Počas letnej turistickej sezóny sú stále expozície obohatené o rôzne výstavy. V mestskom múzeu si návštevníci mohli pozrieť výstavu bábok z Bábkového divadla v Žiline, výstavu krojov z obcí a miest z celého Slovenska, výstavu Slovenských insitných maliarov zo Srbska, výstavu občianskeho združenia Vlk, ktoré sa zaoberá ochranou prírody. [4]

Mestské kultúrne stredisko
Námestie SNP 2/2