Rakovčík - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
Rakovce, Rakovič
obec Rakovčík, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v prvej polovici 19. storočia (podľa iného zdroja v roku 1890?). Jednoloďová sakrálna stavba s oblým presbytériom a drevenou provizórnou vežou, ktorá je predstavaná na vstupnej fasáde. Veža bola poškodená a jej hornú časť nahradili drevenou stavbou, krytou vertikálne umiestnenými doskami a zakončenou neorenesančnou laternovou strechou z plechu. [1] Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami.

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v interiéri kostola uvádza neúplný ikonostas bez architektonického viazania s použitím obrazov a stĺpikov z čias okolo roku 1800. Na ľavej i pravej strane ikonostasu visia dva veľké obrazy, zrejme vyrezané z veľkej kompozície Posledného súdu, ktorá mohla byť kedysi umiestnená na stene ako dekorácia, obvyklá v starších drevených kostoloch. Kompozične ide i ikonografické znázornenie zo 17. storočia. [2]