Pamiatky v okolí Slovenska   späť
Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina
História a stavebný vývoj
Kostol sv. Martina pochádza z 13 storočia (1220 – 1240). Pôvodná stavba bola postavená ako súčasť opevnenia Východnej marky proti Čechám a Morave. Zároveň získala aj sakrálnu funkciu. V roku 1368 sa už nespomína ako kostol, ale ako "pevnosť - pevnôstka" s kaplnkou sv. Martina, čo naznačuje, že objekt si udržal vojenský charakter ako pevnosť a aj panský hrad. V roku 1683 sa už spomína ako objekt v zlom stave - ruina. V roku 1783 sa v ňom konala posledná omša, keďže miestnemu farárovi bolo zakázané v kostole naďalej slúžiť omše pre nevhodný stav budovy. [1]

Počas bitky o Wagram 6. júla 1809 pod velením arcivojvodu Karola slúžila ruina ako dočasné vojenské sídlo Rakúšanov. V roku 1817 bola prestavaná na veterný mlyn, ktorý v roku 1862 vyhorel. [2]

Konzervovaná ruina.
Fotogaléria
Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015Rakúsko / Markgrafneusiedl - Kostol sv. Martina foto © Hana Farkašová 3/2015
[1 - 2] Text: Mgr. Hana Farkašová