Rastice (Zlaté Klasy) - Kostol Povýšenia sv. Kríža
Veľký Máger
obec Zlaté Klasy, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1886 v duchu romanticky chápaného historizmu na mieste starého neskorogotického sakrálneho objektu. Trojloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia umiestnenou predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté kupolovitou klenbou, v lodiach sú rovné stropy. Veža s nárožnou bosážou je krytá vysokým ihlancom. [1]

Vnútorné zariadenie je z konca 19. a z 20. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza rokokové svietniky z polovice 18. storočia. [2]

Kostol má dĺžku 32 m, šírku 20 m a výška veže dosahuje 42 m. Malá časť objektu pochádza zo starého kostola, ktorý bol zbúraný pri výstavbe súčasného kostola. Nástenná maľba presbytéria je z roku 1959 od Massányiho. [3]

Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Rastice (Zlaté Klasy) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (v popredí židovský cintorín) foto © Hana Farkašová 8/2016Rastice (Zlaté Klasy) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 8/2016Rastice (Zlaté Klasy) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 8/2016
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s.470.