Rimavské Janovce - kúria 1
Janošovce nad Rimavou, Jánošovce
obec Rimavské Janovce, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistická kúria postavená v druhej polovici 19. storočia [1] (podľa iného zdroja vznikla v roku 1842). [2] Jednopodlažná dvojtraktová stavba na pôdoryse obdĺžnika s valbovou strechou. Objekt má predstavaný päťosový rizalit členený pilastrami a polostĺpami. Ukončený je trojuholníkovým štítom. Okná majú profilované rímsy nesené konzolami. [3]

Keď na základe štatútu z 1. júla 1977 dostalo múzeum v Rimavskej Sobote prvýkrát právnu subjektivitu, jeho vedenie sa pokúšalo zabezpečiť pre rozrastajúce sa zbierky ďalšie priestory. V roku 1980 získalo kúpou do správy klasicistickú kúriu z roku 1842 v Rimavských Janovciach. Rovnako ako sídelnú budovu múzea ju projektoval budapeštiansky a neskôr rimavskosobotský staviteľ Ferenc Miks. Pôvodne patrila kúria šľachtickej rodine Szathmáry-Királyovcov. V jej tympanóne bol umiestnený pozoruhodný reliéf od sochára Istvána Ferenczyho (1792 – 1856). [4] V múzeu sa nachádza torzo kravy z reliéfu. [5]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1992 – 1993. [6]
Stav kúrie je dobrý.
Stojí v severnej časti obce.
[2] BODOROVÁ, Oľga et al.: Klenotnica Gemersko-malohontského múzeua v Rimavskej Sobote. Venovaná 130. výročiu vzniku múzea. Rimavská Sobota: Gemersko-malohontské múzeum, 2012. s. 17.
[4] BODOROVÁ, Oľga et al.: Klenotnica Gemersko-malohontského múzeua v Rimavskej Sobote. Venovaná 130. výročiu vzniku múzea. s. 17.
[5 - 6] BODOROVÁ, Oľga et al.: Klenotnica Gemersko-malohontského múzeua v Rimavskej Sobote. Venovaná 130. výročiu vzniku múzea. s. 160.