Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža
obec Rozhanovce, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotická stavba z druhej polovice 14. storočia, ktorá bola koncom 17. storočia úplne zničená a z jej zrúcanín postavili v roku 1770 druhý kostol. Objekt bol v roku 1860, 1882 a 1906 renovovaný. Pri obnove v roku 1906 dostal novú vežu, inšpirovanú secesiou a novorománskymi a novoklasicistickými prvkami. Kostol je jednoloďová stavba s presbytériom s polkruhovým uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. V presbytériu je jedno pole krížovej klenby, loď je zaklenutá plochou, segmentovou, valenou klenbou. Na západnej strane interiéru je murovaný orgánový chór. Vonkajšia architektúra má priebežnú podstrešnú rímsu a oblúčikový vlys. Okná s polkruhovým klenákovým zakončením. [1]

Hlavný dôraz je na čelnej fasáde s predstavanou masívnou vežou, ktorej prízemie je na nárožiach rustikované, na ďalších poschodiach veže sú nárožné pilastre, ktoré nesú korunnú rímsu členenú trojhrannými atikovými štítmi. Korunnou rímsou sa končí dolná štvorboká časť veže, v hornej časti osemboká, zakončená terčíkovou rímsou, na ktorú dosadá stlačená široká baňa so štíhlou laternou. Pri obvode lode sú dvojstupňové oporné piliere. [2]

Vnútorné zariadenie kostola je z roku 1882 a 1906, z posledných dvoch renovácií. [3]

Stojí v centre obce.
Fotogaléria
Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - Kostol ku cti Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 9/2012