Rudlov - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
Rudľov
obec Rudlov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol znovu postavený v roku 1822 na staršom základe, azda aj stredovekom. V 19. a 20. storočí bol častejšie opravovaný. [1] Najvýraznejšie úpravy objektu boli prevedené v druhej polovici 20. storočia a začiatkom tretieho tisícročia. [2] Sakrálna stavba s nápadne dlhou dispozíciou má jednoloďový, pruskými klenbami krytý priestor, pristavanú sakristiu a polkruhovo uzavreté presbytérium. Predstavaná veža s vysokou ihlanovou strechou bola kedysi delená kordónovou rímsou, vo výške podstrešnej rímsy lode. [3] Fasády sú hladké. Presbytérium má jeden mohutný oporný pilier.

Vnútorné zariadenie pochádza z prvej polovice 20. storočia. [4]

História gréckokatolíckej cirkvi v obci Rudlov siaha až za rozhranie 18. a 19. storočia. Podľa písomných záznamov bol v rokoch 1796 - 1807 v obci farárom Bazilus Ladžinský. Pravdepodobne v tomto období bola postavená aj drevená cerkev so šindľovou strechou na mieste terajšej farskej záhrady. Na juhozápadnom okraji tejto parcely bol aj cintorín. V roku 1822 si miestni veriaci postavili nový chrám, zasvätený Presvätej Bohorodičke. [5]

1969 - nová fasáda

1974 - nová strecha