Ruské Pekľany (Ľubovec)
Pekľany
obec Ľubovec, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne rokokový kaštieľ z polovice 18. storočia. V polovici 19. storočia bol čiastočne prestavaný a v rizalite prefasádovaný v duchu neskoroklasicistických stavieb. Dvojpodlažná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a s pristavaným rizalitom v strede oboch dlhších fasád. Fasáda členená kanelovanými pilastrami s nárožnou rustikou. V miestnostiach sú valené klenby alebo rovné stropy. Niektoré stropy sú vyzdobené ornamentmi. V záhrade je zvyšok neobarokovej fontány z roku 1880 – 1890, ktorá mala alegorické postavy dvoch putti s hroznami. [1]
Pamiatková ochrana
Ľubovec-Ruské Pekľany – kaštieľ (č. ÚZPF 2262/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autorky: PhDr. Darina Petranská, Mgr. M. Snaková (archívny výskum). [2]
Súčasný stav a využitie
Kaštieľ je opustený a chátra. Je v zlom stave. Ide o zaujímavé sídlo, ktoré je málo známe, čo je veľká škoda. Veľkým pozitívom je skutočnosť, že okolie historického objektu nie je zastavané novými stavbami. Zástavba je v dostatočnom odstupe od kaštieľa. Obec celkovo pôsobí veľmi romantickým a príjemným dojmom. Môžeme iba doporučiť, aby ste ju navštívili.
Stojí pri ceste v strede obce, neďaleko kostola.
Fotogaléria
Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012Kaštieľ Ruské Pekľany foto © Viliam Mazanec 11/2012