Ruskovce - Chrám sv. Petra a Pavla
Ruskovce pri Úbreži, Ruškovce
obec Ruskovce, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúci kostol postavený v roku 1925. Opravený bol po roku 1945. Ide o jednoloďovú pozdĺžnu dispozíciu s polkruhovým uzáverom presbytéria a mierne vtiahnutou predstavanou vežou na štítovom priečelí. Presbytérium je zaklenuté konchou. Loď má pruské klenby, ktorých pásy dosadajú na nástenné piliere. Fasády sú hladké, členené iba podstrešnou rímsou a pravidelným rytmom dvojitých, polkruhovo zakončených združených okien. Na štítovej fasáde je plytký rizalit vstupnej predsiene zakončený trojhranným neúplným frontónom a medzi volútovými štítovými krídlami je postavená veža. Horná osemboká časť veže má dvojité zvukové okná. Veža je zastrešená barokovou cibuľovitou baňou s laternou, ktorá dosadá na podstrešnú rímsu pomocou trojuholníkových štítov. [1]
Stojí v severnej časti obce.