Ružomberok - Hrobka Ľudovíta Fullu
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Okrem budovy galérie patrí do správy SNG aj Fullova hrobka, ktorá bola súčasťou darovacej zmluvy. Autorom architektonického návrhu je architekt Martin Kusý. Návrhy na mozaiky v interiéri previedol Fulla osobne, autorom mozaiky na podlahe je Ernest Zmeták. [1]

Postavili ju v roku 1964 podľa návrhu Martina Kusého st. a Ľudovíta Fullu. Hrobka štvorcového pôdorysu pripomína starovekú mastabu. Jednoduchá nadzemná kubická stavba so šikmými stenami má šikmé zastropenie smerujúce nadol. Šikmá strop vytvára aj pultové zastrešenie. Obvodové steny sú z pohľadového betónu. Vstupný portál, orámovanie okien a sokel sú z čierneho mramoru, rovnako ako i schody pred vstupom do hrobky. Vstupné jednokrídlové dvere s jednostrannou ozdobnou mrežou sú z tepaného kovu v čiernej povrchovej úprave. Na drevenom krídle je umiestnená kovová skulptúra štylizovaného páva od Ľudovíta Fullu. Trojica okenných otvorov je vyplnená vitrážami s motívom kríža od toho istého autora. [2]

Stav hrobky je dobrý.
Prístup
Stojí na mestskom cintoríne. Hrobka, v ktorej sú uložené telesné pozostatky významného slovenského maliara a grafika Ľudovíta Fullu a jeho manželky, je situovaná na južnom okraji strednej časti cintorína v sektore 8B. [3]
[2] KOSOVÁ, Katarína et al.: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad a Slovart, 2008. s. 110 - 111.
[3] KOSOVÁ, Katarína et al.: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. s. 110.