Sabinov - zvonica
obec Sabinov, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná zvonica postavená v roku 1657. Upravili ju koncom 18. storočia. Renovovaná bola začiatkom 20. storočia. Je to štvorboká trojpodlažná veža s nárožnou armatúrou, vedenou od prízemia ku korunnej rímse a so slepou arkatúrou, spočívajúcou na korunnej rímse ako rovná atika, ktorá mala pôvodne štítky, ale boli pri barokovom manzardovom zastrešení odstránené. [1]

Zvonica má z východnej strany malý portálový rizalit s trojhranným štítom a diagonálne nad ním umiestnenú mramorovú dosku s erbom a nápisom vzťahujúcim sa na stavbu z roku 1657. Zvukové otvory boli zväčšené pravdepodobne pri barokovej úprave objektu. [2]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1972. [3]
Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Voľne situovaná vedľa Kostola sv. Jána Krstiteľa. Námestie slobody 101.
Fotogaléria
Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica, Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie a Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Sabinov - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021