Sačurov - Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho
obec Sačurov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1769. Renovovaný bol v roku 1883, 1910 a po druhej svetovej vojne, v ktorej bol značne poškodený. Je to jednoloďový pilastrami členený priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Priestor prechádza do presbytéria konvexno-konkávnym členením. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na štylizované hlavice pilastrov. Presbytérium má na severnej strane vchod do sakristie a je zaklenuté pruskou klenbou. Nad vchodom do sakristie je barokový orámovaný výklenok s kamenným erbom. Fasády sú členené iba polkruhovo zakončenými oknami so štukovými šambránami. Vysoká štíhla veža je po výšku dolného okna zosilnená nárožnými dvojstupňovými opornými piliermi. [1] Veža má ihlanové zastrešenie.

Vnútorné zariadenie je zväčša z druhej polovice 19. storočia. Kazateľnica je rokoková z čias stavby kostola. Závesný obraz sv. Mikuláša je od V. Klimkoviča. [2]

Kostol bol predtým zasvätený sv. Mikulášovi biskupovi. [3]

V inventári kostola sa nachádza neskorobarokový kalich z pozlátenej medi s tepaným rokajovým dekorom na nohe. [4]