Galérie   späť
Šahy - Galéria Ľudovíta Simonyiho
obec Šahy, okres Levice, Nitriansky kraj
História
Inštitúcia bola založená v Šahách v roku 1902 ako župné múzeum. Jej vznik iniciovala Hontiansko-župná múzejná spoločnosť na čele s Elemérom Pongráczom. Múzeum zaniklo v dôsledku zmien administratívneho členenia krajiny v roku 1924. Posledným kurátorom bol prvý uhorský olympionik Alajos Szokolyi. Znovuzaloženie inštitúcie ako mestského múzea sa udialo v roku 1992. Od roku 1995 funguje v dvoch budovách - na adrese J. Rotaridesa 13 (Hontianske múzeum) a na adrese Hlavné námestie 1 (Galéria Ľudovíta Simonyiho, predtým Hontianska galéria). [1]

V Galérii Ľudovíta Simonyiho sa organizujú krátkodobé výtvarné výstavy. Inštitúcia zabezpečuje aj výtvarné výstavy pre Menora Saag Centrum Artis (obnovená synagóga na Bartókovom námestí v Šahách). [2]

Zaujímavosťou je plastika Adrieny Kutakovej s názvom „Vzťahy“ na nádvorí Galérie Ľudovíta Simonyiho. [3]

Galéria Ľudovíta Simonyiho
Hlavné námestie 1