Santovka - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
Santov, Sántov
obec Santovka, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol z roku 1755. Jednoloďový sakrálny objekt so segmentovým uzáverom obdĺžnikového presbytéria, s pristavanými sakristiami a vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté jedným poľom, loď dvoma poľami pruskej klenby a v oboch sakristiách sú valené klenby s lunetami. Priečelie je trojosové s miernym rizalitom veže. Po stranách portálu sú niky so sochami svätcov. [1] Veža je ukončená ihlanom.

Hlavný oltár je z obdobia stavby kostola, s obrazom Nanebovzatia Panny Márie. Bočný oltár sv. Alžbety vdovy a oltár sv. Antona Paduánskeho sú z druhej polovice 18. storočia. Kazateľnica, spovednica, lavice, kľakadlo, presbytériové zábradlie s kamennými kolkami sú z druhej polovice 18. storočia. [2]