Šávoľ - Kostol Ducha svätého
Šavoľ
obec Šávoľ, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený po roku 1715 (?). Rozšírený bol v roku 1805. Po požiari v roku 1893 ho obnovili. Opravený bol v roku 1918 a 1946. Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a na západnom priečelí so vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, v lodi sú pruské klenby. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Veža je zakončená vysokou podkasanou kupolovitou strechou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár s barokovou architektúrou, plastikami dvoch anjelov a obrazom Zoslanie Ducha svätého má v nadstavci vysoký reliéf sv. Trojice, na bočných volútach sú plastiky sv. Kataríny a Barbory z čias okolo rokov 1740 – 1750. Bočné oltáre Panny Márie a sv. Jána Nepomuckého sú barokové z polovice 18. storočia, so stĺpovou architektúrou, mriežkovanými krídlami a ústredným obrazom. Vo volútovom nadstavci je na oltári Panny Márie plastika sv. Ducha a na oltári sv. Jána Nepomuckého malá olejomaľba. Kazateľnica ja baroková z polovice 18. storočia. Baldachýn sleduje základný tvar mnohouholníkového parapetu, ktorý je vyplnený štyrmi plastikami evanjelistov. [2]

Farnosť je jednou z najstarších v okolí. Už v roku 1250 stál vo farnosti kostol a fara. V 16. storočí potom ako Turci spustošili Fiľakovo, františkáni sa uchýlili na faru v obci Šávoľ. Historia domus (cirkevná kronika) sa začala písať až v roku 1715. Farnosť založil fiľakovský kanonik Zurcik Zinanude a tvorili ju obce Šávoľ a Bulhary. Rímskokatolícky kostol bol postavený v roku 1397, obnovený bol v roku 1805 na česť Ducha Svätého. Tunajší rodák Ferencz Szulák bol veľkým dobrodincom kostola a v roku 1924 na Turíčny pondelok dostal ako jeden z mála Slovákov pápežské vyznamenanie „Pro Ecclesia et Pontifice“. [3]