Sekule - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Sekule, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol predstavuje neogotickú stavbu bazilikálneho typu, pochádzajúcu z roku 1878. Sakrálny objekt je riešený podľa zásad historizmu druhej polovice 19. storočia. [1] Trojloďová stavba korpusu kostola s vyššou a širšou hlavnou loďou má polygonálne uzatvorené kňazište s opornými piliermi so strieškami. V interiéri kostola je hlavná loď s plochým pravouhle členeným stropom otvorená do bočných lodí, polkruhovo ukončenými arkádami, ktoré sú aj pod chórom. Pristavená štvorboká hranolová veža je uzatvorená polygonálnou strechou. [2]

Vnútorné vybavenie kostola pochádza z obdobia jeho postavenia. Na hlavnom oltári je obraz Narodenia Panna Márie s výjavom matky a otca s dieťaťom od neznámeho autora. Na rímse kňazišťa, v miestach pri začiatku rebier klenby, sú umiestnené polkruhové mozaiky s námetom štyroch evanjelistov. Aj ďalšie bočné oltáre sv. Dominika s pozostatkami troch košických mučeníkov a sv. Srdca sú vyzdobené obrazmi od neznámeho autora. V ohradenom areáli kostola sa nachádza pomník sv .Jána Nepomuckého s barokovo dynamickou kolorovanou postavou svätca, pochádzajúci podľa nápadného vročenia z roku 1797. [3]

Fotogaléria
Sekule - Kostol Narodenia Panny  Márie foto © Ľuboš Repta 10/2017Sekule - Kostol Narodenia Panny  Márie foto © Ľuboš Repta 10/2017Sekule - Kostol Narodenia Panny  Márie foto © Ľuboš Repta 10/2017Sekule - Kostol Narodenia Panny  Márie foto © Ľuboš Repta 10/2017