Seňa
Šeňa
obec Seňa, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria zo začiatku 19. storočia. [1] Majiteľmi kúrie boli Moskovitsovci, ktorí vlastnili aj seňanský liehovar a spravovali veľké poľnohospodárske pozemky. Okolo kúrie na nachádzala rozsiahla záhrada, ktorú udržiaval ich záhradník. Veľkú zmenu v živote rodiny, ale aj celej obce priniesla druhá svetová vojna. Miskovitsovci boli židovská rodina, ktorú spolu s ostatnými Židmi deportovali v roku 1944. V Seni zatkli a hnali až do Osvienčimu všetkých vtedajších 78 židovských obyvateľov, z toho 71 zahynulo priamo v koncentračnom tábore. Kúria ostala opustená. Po vojne sa tam nasťahovali rodiny, ktoré počas bojov prišli o svoje domovy. V druhej polovici 50-tych rokov 20. storočia tu vzniklo zdravotnícke stredisko, ktoré tu funguje dodnes. Zriadením strediska však došlo k zásadným stavebným úpravám, ktoré úplne pozmenili architektonický charakter stavby. [2]

Ide o jednopodlažnú budovu. Kúria mala kedysi vysunutý stĺpový portikus, ktorého ťažký krepovaný trojhranný tympanónový štít niesli štyri toskánske stĺpy, postavené na vysokých podstavcoch. Medzi stĺpmi a stenou budovy bola kovaná klasicistická mreža. [3] Historická stavba sa zmenila na nepoznanie.

Rekonštrukcia a adaptácia.
Stav kúrie je dobrý. Slúži ako zdravotnícke stredisko.
Fotogaléria
Kúria Seňa fotografia zo začiatku 20. storočiaKúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - záhrada foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - záhrada foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - záhrada foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - z cesty foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - z cesty foto © Viliam Mazanec 5/2012Kúria Seňa - vstup do areálu objektu foto © Viliam Mazanec 5/2012