Seňa - Židovský cintorín
obec Seňa, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Najstaršiu časť seňanského cintorína tvorí židovský cintorín. Najstaršie náhrobné kamene sú z roku 1749 a 1764. Pomníky sú z odolného pieskovca a viaceré nápisy sa dajú čítať. Zdobené sú rastlinnou ornamentikou – ružami, vencami, smutnou vŕbou, hroznom, ale aj figurálnymi motívmi – jeleňmi držiacimi erb. [1]

Predpokladá sa, že cintorín bol založený krátko po prisťahovaní ortodoxných Židov, chasidského rítu, ktorí prišli najmä z Haliče. Blízkosť cintorína pri vtedajšej obci svedčí o náboženskej tolerancii zemepánov a obyvateľov Sene. Na cintoríne je pochovaný napríklad rabín Koloman Liebermann, ktorý bol po roku 1886 hlavným rabínom v Košiciach. [2]

Poznámky
[1] SZABÓ, Štefan – SZABÓOVÁ, Silvia – ŠUCHTA, Jozef: Abovské chodníčky - príroda.história.kultúra. Košice: Občianske združenie SOSNA, 2002. s. 46 .
[2] SZABÓ, Štefan – SZABÓOVÁ, Silvia – ŠUCHTA, Jozef: Abovské chodníčky - príroda.história.kultúra. s. 46 - 47 .