Senec - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
obec Senec, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1718, asi 5-600 krokov od posledných domov obce. Dal ju postaviť šľachtic István Bornemissza. Dôsledkom kuruckých vojnových udalostí sa aj v Senci objavila „čierna choroba“ – mor. Obeťou epidémie sa stala mladá dcéra šľachtica Bornemisszu a chorobou bolo postihnuté celé služobníctvo. Bornemissza dal sľub, že v prípade pominutia choroby dá postaviť kaplnku. Nakoľko kaplnka bola obďaleč od obce, v blízkosti bol aj domček pre správcu kaplnky. Domček, ktorý sa nachádza približne 80 m južným smerom od kaplnky, starší Senčania ho nazývali „cholerový dom“, dodnes je v pomerne dobrom stave. [1]

V oltári sa našiel oltárny kameň, čím dňa 2. marca 1912 ostrihomský arcibiskup Medardus Kohl kaplnku po vtedajšej renovácii vysvätil mučeníkom sv. Clementovi a sv. Blandinimu. Senčania však, držiac sa tradície, slávia hody v nedeľu sv. Trojice. [2]

Rekonštrukcia.

Veriaci v roku 2002 dali kaplnku obnoviť zvnútra i zvonka. Zreštaurovaný bol tiež klasicistický oltár. [3]