Senica
Kaštieľ Machatka
obec Senica, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kaštieľ, tereziánska stavba z roku 1760, pripísaná staviteľovi F. A. Hillebrandtovi. Kaštieľ je dvojpodlažná trojtraktová budova s veľkou stĺpovou dvoranou, na hlavnej fasáde s mierne vystupujúcimi rizalitmi po bokoch a v stredných troch osiach. Na strednom rizalite je honosný portál, ktorého dva predstavané korintské stĺpy podopierajú menší balkón s balustrovým zábradlím. Fasáda je delená kordónovou rímsou a členená na prízemí rustikovanými lizénami a na poschodí pilastrami s rímsovou hlavicou. Okná na poschodí majú vzdúvajúce sa okrídlené nadokenné frontóny. Kaštieľ má manzardovú strechu, na ktorej sú pôvodné vikiere. Na záhradnej fasáde je predstavaný podjazd riešený na spôsob štvorbokej veže, na poschodí ktorej je malá kaplnka s iluzívnou barokovou freskou. [1]
Rekonštrukcia. Obnovili ho v 70. rokoch 20. storočia pre muzeálne účely. [2]
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou.

V kaštieli sídli Záhorská galéria Jána Mudrocha, ktorá vznikla ako regionálne pracovisko na dokumentáciu a prezentáciu záhorského výtvarného umenia v roku 1984. [3]

Stojí v severovýchodnej časti mesta.