Senica - Evanjelický kostol
obec Senica, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1783 – 1784 ako tolerančný chrám bez veže. V roku 1794 bol doplnený vežou a v roku 1884 prefasádovaný výmenou pôvodne dvojradových okien za jednoradové veľké, polkruhovo zakončené. Ide o pozdĺžny sieňový priestor s rovným oltárnym uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou segmentovou klenbou a v uzávere kláštornou klenbou. Priestor obieha z troch strán protestantská pilierová empora. Fasády sú členené veľkými polkruhovo ukončenými oknami a pásovou rustikou. Podstrešná rímsa pokračuje na štítovom priečelí ako kordónová. [1] Veža členená nárožnými pilastrami je zastrešená nízkym ihlancom.

Oltár typu oltárov s kazateľnicou je riešený v duchu klasicistických prác a má stredný obraz Krista na kríži z roku 1884. Klasicistická krstiteľnica so skupinou Krstu Krista na veku je z čias výstavby kostola. [2] Organ s klasicistickou drevenou polychrómovanou dvojdielnou skriňou pochádza z roku 1829, kedy ho chrámu venoval Michal Žarnócsay. [3]

Stojí na Hollého ulici.