Šivetice - Evanjelický kostol
obec Šivetice, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1785 ako tolerančný na pôdoryse gréckeho kríža. Veža bola pristavaná v roku 1831. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Štvorpodlažná klasicistická veža s nárožnými pilastrami, v strednej časti rustikovaná, je zakončená zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Na segmentovom štíte situovanom na veži je nápis. [1]

Oltár je klasicistický z čias stavby kostola, uprostred stĺpovej architektúry je novší obraz Viera, Nádej a Láska od K. Schablika. Drevená kazateľnica je neskorobaroková z 18. storočia, polychrómovaná s bohatou ornamentikou. Krstiteľnica je luisézna z konca 18. storočia. Organ pochádza z druhej polovice 18. storočia. Patronátna lavica je z druhej polovice 18. storočia. [2]

Stav kostola je veľmi zlý. Je opustený a výrazne chátra.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017Šivetice - Evanjelický kostol foto © Viliam Mazanec 8/2017