Skalica - Radnica
obec Skalica, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskororenesančná budova zo začiatku 17. storočia, ktorá bola postavená na starších základoch. Barokovo bola prestavaná v 18. storočí. Dnešnú podobu získal objekt úpravou fasády v klasicistickom slohu koncom 19. storočia. Radnica je dvojpodlažná nárožná budova, orientovaná čelne na námestie, na hlavnej fasáde šesťosová, na bočnej štvorosová. Na strednej osi hlavnej fasády je priechod, z ktorého vedie schodište na poschodie. Hlavná fasáda je členená pilastrami vysokého rádu, pričom stredné pilastre obopínajú plytký, sotva badateľný portálový rizalit, zakončený v streche veľkým trojhranným štítom s hodinami, na ktorom stojí alegorická kamenná plastika s rokokovými vázami z oboch strán. [1]

Od konca 18. storočia v budove sídli mestská správa. V roku 1918 sa po rozpade Rakúsko-Uhorskej monarchie stala na krátku dobu sídlom prvej československej Dočasnej vlády pre Slovensko, čo pripomína pamätná tabuľa na priečelí. V roku 1995 bola k pôvodnej radnici uskutočnená prístavba, ktorá je so starou budovou prepojená. Po rozsiahlych úpravách historického jadra mesta Skalice bola v roku 2010, ako posledná ukončená i rekonštrukcia strechy, interiérov a exteriérov budovy radnice. [2]

Stav historickej budovy je veľmi dobrý. Sídli v nej Mestský úrad mesta Skalica.
Stojí v centre mesta.