Skároš
Eskároš
obec Skároš, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kúria postavená na konci 19. storočia. Architektom bol vraj Arpád Jakab. Objekt obývala rodina Feketeovcov. Podľa iných zdrojov ide o klasicistickú kúriu zo začiatku 19. storočia. Je to jednopodlažná bloková budova dvojtraktovej dispozície s predstavaným stĺporadím, včleneným do budovy na spôsob loggie. [1] Ku vchodu so stĺporadím vedú schody. Na štíte nad vstupným stĺporadím je erb Feketeovcov.
Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Bola prispôsobená novým účelom.
Súčasný stav a využitie
Stav kúrie je katastrofálny. Zmenila sa na zrúcaninu. Kedysi tu sídlila materská škola. Veľmi zaujímavý objekt, ktorý stojí úplne bez povšimnutia. Zánik kúrie napreduje rýchlo. Prostredie v okolí pamiatky je pomerne zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Vedľa kúrie sú zrejmé zvyšky parku.
Stojí na začiatku obce (smerom z Košíc).
Fotogaléria
Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš foto © Viliam Mazanec 7/2012