Kúpeľná architektúra   späť
Sklené Teplice - Goetheho kúpeľný dom
obec Sklené Teplice, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Bývalý spoločenský dom (predtým panský či šľachtický) pomenovali po nedávnej obnove podľa významného nemeckého básnika. Poschodová budova s vysokou sedlovou strechou a bazénom na východnej strane pochádza z polovice 18. storočia. Na západnej fasáde Goetheho domu je umiestnená pamätná tabuľa, ktorá pripomína objav amalgamácie a založenie banskej výskumnej spoločnosti Ignácom Antonom Bornom. [1]

Dom je v podstate typovou stavbou, ktorej podobná stojí o kúsok vyššie a je v nej ústredný kúpeľný dom s kúpeľom Márie Terézie. V polygonálnom objekte, ktorý je súčasťou Goetheho domu, je umiestnený bazén. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického objektu je veľmi dobrý. Slúži pre účely kúpeľníctva. Na prízemí sú priestory administratívy kúpeľov, vodoliečba a bazén. Na prvom poschodí a v podkroví sú jednolôžkové a dvojlôžkové izby. [3]
[1] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. Bratislava: FOIBOS BOOKS SK s.r.o., 2014. s. 153.
[2 - 3] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. s. 153.