Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)
obec Námestovo, okres Námestovo, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v rokoch 1766 – 1769 ako baroková kaplnka. Klasicisticky ho prestavali v roku 1843, kedy bol rozšírený pristavanou bočnou kaplnkou a prefasádovaný. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a dvoma vežami, zvierajúcimi otvorenú arkádu. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 opisuje zariadenie interiéru takto - Hlavný oltár Ukrižovania pochádza z čias okolo roku 1770. Bočný oltár sv. Anny a Panny Márie, stĺpová oltárna architektúra, tiež z čias okolo roku 1770. Kazateľnica z čias okolo roku 1770 s rokokovou ornamentikou v parapete. Organ z čias okolo roku 1770. V bočnej kaplnke je oltár sv. Kataríny z rokov 1866 - 1869. [2]

Smutný osud interiéru kostola a cintorína bol zavŕšený v roku 1967, keď bol hlavný oltár umiestnený v obci Bziny, bočné oltáre v Babíne, lavice v Rabčiciach, obrazy a sochy v Hruštíne. Cintorín a jeho juhovýchodne oplotenie boli zrovnaní so zemou. [3]

Nedokázali sme zachrániť a zachovať dedičstvo našich predkov, ako už toľkokrát, kostol prestal slúžiť svojmu účelu. Ostal iba obal, ale duch sa nenávratne vytratil. [4]

Ostrov existuje od roku 1953, kedy bola napustená Oravská priehrada. Nie vždy na ňom rástlo toľko stromov ako dnes. Lipy okolo sakrálnej stavby sú pôvodné, ale mnoho ďalších drevín a kríkov tam vyrástlo v ostatných desaťročiach. Dreviny treba pravidelne orezávať, aby neprerástli do takých rozmerov, aby škodili pamiatke. [5]

Expozícia na Slanickom ostrove umenia je jedinečná v strednej Európe. Myšlienka využitia unikátneho ostrova bola od jeho vzniku založená na prehliadkach zaujímavých expozícií. Pred mnohými rokmi s ňou prišiel Ignác Kolčák. Asanačná komisia, ktorá pred napustením priehrady rozhodovala o osude objektov ležiacich na jej území, pôvodne uvažovala aj o asanácii slanického kostola. Na žiadosť obyvateľov Slanice a po preskúmaní technických údajov sa rozhodla ponechať kostol ako pamätník zatopených obcí. Kostol bol síce zachovaný, ale viac ako desať rokov nemal majiteľa. Nemal sa kto starať nielen o jeho záchranu, ale ani údržbu. Chátrajúci kostol, spustošený cintorín s niekoľkými vzácnymi kamennými náhrobkami a takmer zničené kaplnky pomaly zarastali burinou a krovím. Až do roku 1967, kedy sa ich ujala Oravská galéria. [6]

V prvej polovici 19. storočia tam vznikla prvá kalvária s krížovou cestou v Spišskej diecéze, z ktorej sa z pôvodných 14 zastavení dodnes zachovalo 11 murovaných kaplniek. V polkruhovo zaklenutých nikách sa ešte v prvej polovici 20. storočia nachádzali obrazy výjavov Krížovej cesty. V roku 1967, keď ostrov a stavby prevzala do správy Oravská galéria, sa zariadenie kostola dostalo sčasti do zbierok a expozícií galérie, časť preniesli do iných oravských kostolov. [7]

Prvú expozíciu tradičného ľudového umenia otvorili v roku 1971. Pred kostol premiestnili pomník slanického rodáka Antona Bernoláka, ktorý pôvodne stál v zatopenej Slanici. Autorom sochy z roku 1938 je český sochár František Machala. [8]

Rekonštrukcia.

Námestovo – Kostol Povýšenia sv. Kríža (č. ÚZPF 236/1) – architektonicko‐historický výskum - rok 2022. Autor: Mgr. Luboš Kürthy. [9]

Stav kostola je dobrý. Slúži ako galéria.
Fotogaléria
Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Ľubomír PoláčekSlanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - Kostol Povýšenia sv. Kríža (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022Slanica (Námestovo) - cintorín pri kostole (Slanický ostrov umenia)  foto © Jana Lacková 6/2022
[5 - 8] KALIŠOVÁ, Nadežda: Kostol na ostrove by chcel viac slnka a kadečo iné. 8.11.2018 https://myorava.sme.sk/c/20956142/kostol-na-ostrove-by-chcel-viac-slnka-a-kadeco-ine.html (12.1.2020)