Sliač - Kúpeľný park
obec Sliač, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Významné kúpele Sliač sa spomínajú už od konca 15. storočia. Ešte v 17. storočí boli však nazývané Rybárskymi kúpeľmi (terajší Sliač vznikol spojením obcí Rybáre, Hájniky a Sliač). Zachovali si čiastočne zeleň zo začiatku 19. storočia, ale vyznačujú sa najmä novodobými sadovými úpravami. Najstaršie zásahy sa uskutočnili v súvislosti s vybudovaním prvej kúpeľnej budovy v roku 1812. Vytvoreniu zelene venoval veľa pozornosti J. A. Lenoir v rokoch 1880 – 1893. Už v tomto čase tam stáli niektoré zo súčasných altánkov, staršie ihličnany (napríklad veľká borovica lesná pod starou kúpeľnou budovou), vtedy ešte točitá aleja od železničnej stanice. [1]

V posledných desaťročiach v súvislosti s výstavbou moderných kúpeľných budov prepracovával niektoré partie architekt Kvapil. Vznikli intímne zákutia, kde sa spája farba a zvuk drobných vodných plôch, fontán a vodopádov s tvarmi cudzokrajných ihličnanov, so zeleňou krátko strihaných trávnatých plôch a s architektonickým účinkom kameňov, pravidelne i nepravidelne rozmiestnených, nahrádzajúcich chodníky. [2]

Druhové zloženie je veľmi pestré. Niektoré časti, napríklad pred Hotelom Palace, sú vkusné a príťažlivé, no niektoré sa zdajú byť násilné. [3]

Stav parku je dobrý.
Fotogaléria
Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Ladislav Luppa 9/2016Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park (v parku to žije..: ) foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018Sliač - Kúpeľný park foto © Jana Lacková 5/2018
[1] STEINHÜBEL, Gejza: Slovenské parky a záhrady. Martin: Osveta, 1990. s. 122 a 124.
[2] STEINHÜBEL, Gejza: Slovenské parky a záhrady. s. 124 - 125.