Slovenské Pravno
obec Slovenské Pravno, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Rokokový kaštieľ postavený na staršom renesančnom základe v roku 1754. Ide o dvojpodlažný blokový objekt s obdĺžnikovým pôdorysom, na severnej a južnej strane so stredným výrazne vysunutým rizalitom, zakončeným tympanónom. Stredom stavby prechádza vstupná chodba, z ktorej sú prístupné všetky obytné miestnosti. V zadnej časti stavby je schodište vedúce na poschodie. V miestnostiach na prízemí sú valené klenby s podkasanými lunetami. Na poschodí sú pruské klenby, korýtkové a rovné, ktoré majú miestami bohatú štukovú ornamentiku. Fasáda na prízemí má horizontálnu rustiku a nad oknami je jednoduchá štuková ornamentika. Nad oknami poschodia sú vyduté okrídlené frontóny. Rizalit má bosovanie. Strecha je manzardová. [1]
Pamiatková ochrana
Slovenské Pravno – kaštieľ a park (č. ÚZPF 624/1, 2) – architektonicko-historický a umeleckohistorický výskum - rok 2014. Autori: Mgr. Luboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [2]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi zlý. V súčasnosti je kaštieľ opustený a chátra. Jeho zlý stav trvá už dlho. Okolo kaštieľa je minipark.
Nachádza sa vo východnej časti obce.