Smolník - Trojičný stĺp
obec Smolník, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový stĺp vyhotovili v roku 1742. Na súčasné miesto ho postavili v roku 1801. Dnešná podoba však kvôli rekonštrukcii pochádza z roku 1930. Kamenná baroková plastika znázorňuje Svätú trojicu – Boha Otca, Syna ako Ježiša Krista a Ducha Svätého ako holuba obklopeného nebeskou žiarou. Kruhový hladký kamenný stĺp je osadený na štvorbokom podstavci, tento zasa na širšom podstavci s volútovými podporami. [1]
Rekonštrukcia pamiatkového objektu sa uskutočnila v roku 1982.
Súčasný stav a využitie
Stav pamiatky je veľmi dobrý. Počas celého roka je stĺp omotaný vianočnou výzdobou a vyzerá to otrasne. Historická pamiatka by mala byť ušetrená vianočného ozdobovania, pretože sa to k nej absolútne nehodí.
Stojí v centre mestečka.
Fotogaléria
Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - Trojičný stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2016