Sobotište - Veľký kaštieľ
Nyáryovský kaštieľ
obec Sobotište, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
V obci bol pôvodne hrad, ktorý je známy z rytín zo 17. storočia. Hrad začiatkom 17. storočia prestavali na štvorkrídlový kaštieľ, s bastiónmi a vodnou priekopou. Krátko po dostavbe vyhorel. Kaštieľ v roku 1663 renesančne-barokovo obnovili. Rokokovo-klasicisticky bol upravený v polovici 18. storočia. Vtedy zbúrali tri krídla, zasypali priekopy, zrušili opevnenia a založili park. Štvrté krídlo obnovili. [1] Objekt dispozične zmenili koncom 19. storočia a po druhej svetovej vojne. Kaštieľ je poschodová, v strednej časti trojpodlažná stavba, s pozdĺžnym pôdorysom a bočnými vežovými prístavbami. Na prízemi je vstupnú sieň po celej hĺbke dvojtraktu. Z nej je prístup k miestnostiam, ktoré majú valené klenby s lunetami a hrebienkové krížové klenby. Vstupnú sieň je zaklenutá valenou klenbou s lunetami. Vedľa nej je honosné schodište, vedúce na prvé poschodie, kde boli pôvodne valené a krížové klenby, čiastočne nahradené novými rovnými stropmi. Z dvoch bočných miestností je vstup do pristavaných bočných veží, zakončujúcich fasádový frontálny pohľad. Vstupná sieň a miestnosti nad ňou na prvom a druhom poschodí zostali v pôvodnom stave. Hlavná fasáda má trojpodlažný stredný štvorosový rizalit, ku ktorému sa po oboch stranách pripájajú štvorosové dvojpodlažné krídla, je členená farebne akcentovanou kordónovou rímsou s pásovými okennými šambránami. Stredný rizalit má vertikálne lizénové členenie a nadokenné frontóny, podľa poschodia striedavé: na prvom poschodí sú vyduté krídlami, na druhom poschodí okrídlené, otvorené trojhranné a segmentové. Okná druhého poschodia majú podokenné lambrekény. Hlavný portál je situovaný do trojpodlažného rizalitu asymetricky, je to typ barokových brán s postrannými pilastrami a polkruhovým zakončením, nad ktorým je reliéfny dvojitý erb. Pristavané bočné polygonálne veže sú zastrešené kupolovitou strechou. Objekt má manzardové strechy a hlavnou fasádou je orientovaný do námestia. [2] Okolo kaštieľa bol kedysi park.

Kaštieľ dal v roku 1637 postaviť Ľudovít Nyáryi.

Rekonštrukcia. Pamiatková obnova kaštieľa sa realizovala v rokoch 1976 – 1982. [3]
Stav historického sídla je veľmi dobrý.

V kaštieli bola v 80-tych rokoch 20. storočia expozícia dejín slovenského družstevníctva, ktorá bola pobočkou Záhorského múzea v Skalici. Exponáty dokumentovali zrod a vývin družstevnej myšlienky na Slovensku a jej uplatnenie v praxi. [4] V roku 1994 bolo v kaštieli otvorené Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča. Samuel Jurkovič bol priekopníkom družstevného hnutia na Slovensku a pod jeho vedením bol vytvorený Gazdovský spolok, jedna z prvých družstevných organizácií v Európe. [5]

Fotogaléria
Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2011Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2011Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Imrich Kluka 1/2011Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016Sobotište - Veľký kaštieľ foto © Jana Lacková 4/2016